Gå till sidans huvudinnehåll

Minnesstund

Att samlas efter begravningsceremonin för att minnas och äta något tillsammans blir ofta ett fint avslut. Det ger möjlighet att prata, dela minnen och umgås i lugn och ro.

Minnas tillsammans

Minnesstunden är också ett tillfälle att umgås med andra har känt den avlidna på olika sätt och kanske under olika tider under livet. Att minnas tillsammans under mer avspända former kan kännas bra och bli en viktig del i sorgbearbetningen.

Det finns egentligen inga regler kring hur en minnesstund ska se ut eller vad den ska innehålla. Här skriver vi om några möjligheter och saker som kan vara bra att tänka på.

Värdskap

En värd spelar ofta en viktig roll under minnesstunden. Han eller hon ser till att gästerna känner sig välkomna och bekväma, att programmet följs och att allt löper på som det ska. Man kan säga att värden är spindeln i nätet och bör därför ha deltagit i planeringen eller fått en grundlig genomgång av hur minnesstunden är tänkt.

Ibland är någon av de närmaste värd, men det kan också kännas bra att det är någon annan i sällskapet.

Minnesbord

Det är en fin idé att arrangera ett minnesbord med ett eller flera foton av den avlidna, ljus och blommor. På bordet kan ni också lägga en minnesbok där gästerna kan skriva några rader.

Minnestal

Att hålla tal om den avlidna är en viktig del av minnesstunden. Till skillnad från talen under begravningsceremonin, som är riktade till den avlidna, är talen på minnesstunden oftast riktade till de närvarande och handlar om den avlidna.

Musik

Musik kan vara ett fint och passande inslag under minnesstunden. Man kan göra ett avbrott för att lyssna på musik eller så spelas den i bakgrunden. Kanske vill någon av gästerna spela eller sjunga en sång som förknippas med den avlidna.

Mat och dryck

Det är helt fritt vad ni väljer att servera vid minnesstunden. Det kan vara kaffe och en tårtbit, eller någon maträtt med kaffe efteråt. Ett sätt att göra minnesstunden mer personlig är att servera någon av den avlidnas favoriträtter. Eller kanske mat som är tillagad efter ett recept som den avlidna brukade använda.

Vi hjälper till i planeringen

Precis som inför andra bjudningar med många gäster krävs noggrann planering inför en minnesstund. Vi hjälper till med planeringen och kan ge råd och inspiration om vad som är möjligt. Vi har god kännedom om lokaler, restauranger och catering i er närmiljö. Tillsammans kan vi utforma en minnesvärd minnesstund.