Gå till sidans huvudinnehåll

Att tänka på vid dödsfall

När någon dör är det många saker som ska ordnas, och ibland är det inte helt enkelt att veta var man ska börja. Vi har därför samlat information som kan vara till hjälp för er.

Digital checklista via Mina sidor

Om ni planerar begravningen med oss har ni möjlighet till en digital checklista via Mina sidor. Där kan ni som har hand om dödsboet få en överblick med olika saker som kan vara bra att gå igenom. I respektive punkt finns det möjlighet att skriva noteringar och ni kan ta bort de punkter som inte är aktuella för er.

Den digitala checklistan finns i ”Gemensamhetsytan” på Mina sidor.

Logga in på Mina sidor

Saker att göra vid ett dödsfall

Informera om dödsfallet

Det är bra att informera familj, släkt, vänner, grannar, arbetsgivare, kollegor och hemtjänst att dödsfallet har skett.

Eftersänd posten

Den som har hand om dödsboet måste få tillgång till posten. Ni kan ordna eftersändning genom att kontakta Svensk Adressändring på 0771-97 98 99. Posten kan eftersändas under ett år.

Ekonomisk förvaltning

Delägarna av dödsboet kommer överens om vem eller vilka som ska ta hand om den ekonomiska förvaltningen av dödsboet. Det behöver inte vara någon dödsbodelägare, utan det kan exempelvis vara en jurist som ansvarar för dödsboförvaltningen.

Kolla upp försäkringar

Den avlidnas försäkringsinnehav behöver undersökas och avslutas, alternativt föras över till någon annan om de ska behållas. Vi erbjuder tjänsten Försäkringsinventering Dödsbo där vi kan kartlägga alla försäkringar. Det är ett bra sätt att hitta försäkringar som ni anhöriga inte känner till.

Avsluta abonnemang, avtal och medlemskap

För att undvika onödiga avgifter är det bra att avsluta abonnemang, prenumerationer, avtal och medlemskap i olika föreningar. Ibland kan det också vara så att någon annan ska överta dessa och då behöver de flyttas över.

Sociala medier-konton avslutas inte automatiskt, så glöm inte att ta bort dessa. Önskar ni hjälp att avsluta kontona kan vi hjälpa er.

Läs mer om hjälp att avsluta sociala medier.

Andra saker att ordna med

Det kan också vara aktuellt att:

  • Ta hand om husdjur
  • Makulera id-handlingar
  • Återlämna hjälpmedel och mediciner
  • Samla in reservnycklar

Om personen levde själv är det även bra att:

  • Se till bostaden
  • Ta hand om post, sopor och blommor
  • Förebygga inbrott med exempelvis timer till belysning

Skriv ut en checklista

Här kan ni ladda ner och skriva ut vår detaljerade checklista.