Gå till sidans huvudinnehåll

Gravstenar

Ett sätt att minnas någon är genom en gravvård, det vill säga en gravsten eller ett minnesmärke på gravplatsen. Hit kan sedan familj, släkt och vänner gå för att minnas den ni saknar. Vi erbjuder ett brett sortiment av gravstenar där ni kan välja mellan olika stilar, material, färger och prisklasser.

Börja utforma gravstenen

Välj gravsten

Loading...

Välja gravsten

Ibland har den som lämnat oss haft egna önskemål om hur gravstenen ska se ut, andra gånger är det upp till er efterlevande att välja. Om ni är osäkra på hur ni vill att gravplatsen ska utformas behöver ni inte fatta några snabba beslut. Låt det ta tid. En grav kan när som helst förses med en gravsten eller ett minnesmärke, det behöver inte ske på en gång.

Vi erbjuder ett brett sortiment av gravstenar i många olika stensorter och prisklasser. De flesta gravstenar är tillverkade av särskilt utvalda stensorter för att hålla under lång tid framöver. Önskar ni en gravvård i ett annat material än sten går det också bra. En del väljer exempelvis ett minnesmärke i trä, metall, stenkomposit, smide eller glas.

En gravsten kan utformas på olika sätt

Många väljer en enkel sten där namn och födelse- och dödsdatum ristas in. Andra vill utforma en mer personlig gravsten. I dag finns det stora möjligheter att göra det. Efter namnet kan ni till exempel välja att skriva något som berättar för omvärlden vem personen var. En illustration eller namnteckning är andra exempel på hur gravstenen kan göras mer personlig.

Om ni vill kan ni även välja att bygga in en gravlykta i stenen. Då finns det alltid en vacker lykta på plats, oavsett om den innehåller ett ljus eller inte. Hos vissa av våra stenleverantörer finns också möjlighet att lasergravera in foton på stenar av granit.

Börja utforma gravsten

Vi har en digital tjänst där ni kan se olika modeller, stensorter, bearbetningar, dekorer och tillbehör. Det finns även möjlighet att skapa en skiss på hur ni önskar att stenen ska se ut. Skissen kan sedan användas som underlag i ett möte med oss.

Det är helt kostnadsfritt att använda tjänsten och för bästa upplevelse rekommenderar vi att använda den via dator.

Bild för Börja utforma gravsten

Blommor och dekoration vid gravplatsen

Det är vanligt att plantera blommor vid gravplatsen. Dels skapar det en vacker miljö, men det är även ett fint sätt att hedra den avlidna. Kanske hade den avlidna en favoritblomma som skulle passa vid gravplatsen?

Vilka blommor som passar bäst att plantera beror både på säsong och växtzon. Exempelvis så tål både pensé, murgröna och påskliljor lite frost och passar därför bra att plantera på våren. På sommaren fungerar pelargoner utmärkt i ett soligt läge, eller sammetstagetes om det är lite skuggigare. Er blomsterhandlare kan ge er råd och tips på vad som passar på gravplatsen i er växtzon.