Gå till sidans huvudinnehåll

Testamente

Ett testamente skrivs för att du ska känna dig trygg med att det arv du lämnar efter dig fördelas som du vill. Kanske har du speciella önskemål om vem som ska ärva vad. Genom att skriva ett testamente kan du tydliggöra din önskemål för dina efterlevande.

Trygghet för dig och dina efterlevande

En del tycker att det känns jobbigt att skriva testamente eftersom det är förknippat med att vi inte längre finns kvar. Men efteråt brukar det kännas skönt att veta att arvet hamnar rätt när den dagen kommer. Ett testamente är också en trygghet för dina anhöriga. För dem känns det ofta skönt att inte behöva ägna tid och kraft åt att tänka på arvsfördelning mitt i sorgen.

Behöver du hjälp med testamente?

Det är viktigt att ta hjälp av en jurist med ditt testamente. Först och främst så att det verkligen blir skrivet, men också så att det blir skrivet på ett korrekt sätt. Det finns lagar och regler för hur ett testamente ska vara utformat för att vara giltigt. Det finns mallar på nätet som visar hur man skriver testamente, men utan professionell hjälp är det inte säkert att allt blir rätt. Vi har ett nära samarbete med jurister som gärna hjälper till om du känner dig osäker på hur du skriver ett testamente.

Förvaring av ditt testamente

Ett testamente är en värdefull handling som måste kunna visas upp i original. Det är därför viktigt att förvara det på en säker plats. Om du tar hjälp av Familjens Jurist tjänst för förvaring av testamente kan du vara säker på att testamentet kommer fram när det behövs. De garanterar att testamentet kommer till testamentsexekutorn eller till ditt dödsbo inom 30 dagar från dödsdagen.