Gå till sidans huvudinnehåll

Blommor till begravning

Blommor och blomsterarrangemang hör begravningar till och blir ett vackert inslag i ceremonin. Som gäst är det vanligt att ha med en handblomma till ceremonin. Ibland kan gäster även vilja beställa ett blomsterarrangemang som placeras framme vid kistan eller urnan.

Vad ska jag välja för blommor till begravningen?

Det finns många sätt att göra blomsterarrangemangen både vackra och personliga. Kanske hade den som gått bort en favoritfärg eller en favoritblomma som de anhöriga valt att lyfta i kist- eller urndekorationen. Då kan du som gäst välja att beställa en kompletterande dekoration, krans, hjärta eller bukett som innehåller samma blommor eller blommor i samma färgton.

Ska jag ta med egna blommor till begravningen?

Många gäster har en handblomma med sig till ceremonin. Den kan bestå av en enstaka blomma eller flera blommor bundna till en liten bukett. Buketten används i slutet av ceremonin för alla som vill gå fram till kistan eller urnan för att ta avsked. Några väljer att viska en sista hälsning, andra tar avsked i tysthet, sedan lämnar du din blomma på kistan och återvänder till din plats.

Blomsterarrangemang

Är du gäst på en begravning kan du, om du vill, även beställa ett blomsterarrangemang till ceremonin. Du kan välja om blommorna ska vara bundna som en krans, ett hjärta, en bukett eller en dekoration. Floristen kan även fästa ett band eller kort på blommorna där det står ditt namn och en sista hälsning. Dessa dekorationer levereras vanligtvis av floristen och placeras framme vid kistan eller urnan.

Beställ blommor via minnessidan

De gäster som vill beställa blommor gör det enklast genom att gå in på den avlidnas minnessida, om det finns en sådan. Där finns en beställningstjänst av blommor, och blommorna förmedlas till begravningen via blomsterhandeln. Om du vill skicka blommor till en begravning som du inte kan vara med på går det också bra att beställa via minnessidan.

Till våra minnessidor

Läs vidare