Kontakta oss dygnet runt: 0970-150 90
Kontakta oss dygnet runt

Begravningskläder

Att klä upp sig inför begravning är ett fint sätt att hedra den som inte längre finns med oss.

Traditionellt sett har klädkoden för kyrkobegravningar länge varit mörk klädsel för både kvinnor och män. Vill du följa den koden så väljer du kläder i mörka och dova färger. Männen ska då bära svart eller mörkblå kostym och vit skjorta. De närmast sörjande brukar bära vit slips medan övriga begravningsgäster bär svart. För kvinnor är vanliga begravningskläder klänning eller dräkt, alternativt svart kjol eller byxor med vit blus. Kvinnor kan även välja att bära mörkgrått.

Begravningskläder kan se ut på många olika sätt

Om du känner att du inte vill bära mörka färger går det också bra. I dag väljer många att ha ljusa kläder på begravningar som ett fint sätt att hedra livet. Det som kan vara bra att tänka på är att ändå välja färger i lugna toner.

Ibland har den som gått bort haft egna önskemål om gästernas begravningsklädsel. Det kan handla om en favoritfärg, ett speciellt klädesplagg eller något annat personligt önskemål.

Om det finns särskilda önskemål om klädsel brukar det stå i dödsannonsen. Om du är gäst på en begravning och inte vet vad som förväntas av dig är färgvalet svart alltid rätt. Som alternativ fungerar även grått, mörkblått eller andra mörka och diskreta färger.

Vad ska barn ha för kläder på begravning?

Barn och ungdomar behöver inte följa några klädkoder utan kan ha kläder som de känner sig fina och bekväma i.

Kom ihåg att trots att det finns etikettsregler kring begravningskläder så är det inget tvång att följa dem. Om du behöver råd eller har frågor och funderingar kring hur du ska klä dig får du gärna höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till med tips och inspiration.