Gå till sidans huvudinnehåll

Begravningsmusik

Musiken är en mycket betydelsefull del av en begravning. Den har en speciell förmåga att väcka både känslor och minnen samt förmedla det som kanske inte kan sägas med ord.

Musikens betydelse

Musiken säger mycket om en människa. Därför kan valet av musik på begravningen göra ceremonin mer personlig. Det kan handla om en alldeles särskild sång eller ett musikstycke som den avlidna tyckte mycket om. Ibland har den avlidna uttryckt egna önskemål i exempelvis Vita Arkivet.

Musiken behöver inte vara sorglig eller hålla ett visst tempo för att passa på en begravning. Det viktigaste är att det känns rätt och som ett fint sätt att hedra den avlidna. Vårt råd är att gärna ta god tid på er när ni ska välja vilken musik ni vill ha vid ceremonin.

Olika möjligheter med musik på begravning

Oavsett om ni planerar en borgerlig eller kyrklig begravning har ni möjlighet att påverka valet av musikstycken, sånger och psalmer. I Svenska kyrkans ordning ingår två till tre psalmer och utöver dem kan ni välja ytterligare musikstycken. Många kyrkliga begravningar inleds och avslutas med orgelmusik, men det går givetvis att välja på ett annat sätt.

Under själva begravningsceremonin finns möjlighet att ha levande musik, solosång, körsång eller inspelad musik. Om ni önskar spela upp inspelad musik måste det stämmas av med den lokala församlingen. I Svenska kyrkans lokaler, och ibland även i andra ceremonilokaler, är det inte tillåtet att spela streamad eller nedladdad musik från exempelvis Spotify och YouTube. Det betyder att det endast är musiker, solister, musik från en original CD-skiva eller köpt musik från iTunes (eller motsvarande tjänst), som kan spelas upp vid ceremonin.

Musik vid borgerlig begravning

Vid en borgerlig begravning finns det större frihet att välja vilken begravningsmusik som ska användas. I stället för en psalm väljer många att läsa en personlig dikt. Det är också fint med olika musikinslag vid minnesstunden efteråt.

Vi hjälper gärna till

Om ni önskar levande musik kanske ni själva känner någon som ni vill ska sjunga eller spela. Vill ni komma i kontakt med en solist eller musiker har vi ett stort kontaktnät och lokala samarbeten och hjälper gärna till att hitta något som passar.