Kontakta oss dygnet runt: 0620-510 14
Kontakta oss dygnet runt

Gäst på begravning

En begravning blir ett sista avsked och hedrar den som har gått bort och dess anhöriga.

Är du en nära vän eller anhörig till den bortgångna ska du självklart besöka begravningen. Men även om du inte tillhör de närmaste kan din närvaro vara värdefull. För familjen betyder det ofta mycket att du kommer. Dessutom är det en chans för dig att få ta ett sista farväl.

I vissa fall vill familjen hålla begravningsceremonin för de närmaste. Det brukar i så fall stå i dödsannonsen.

Gäst på begravning under coronapandemin

Vi genomför fortfarande begravningsceremonier men rekommenderar de gäster som visar minsta tecken på symtom att stanna hemma. Närstående eller andra gäster som tillhör en riskgrupp rekommenderar vi att avstå helt från att närvara vid ceremonin.

Från 19 januari gäller följande restriktioner för begravningsceremonier (Observera att lokala avvikelser kan förekomma):

  • Begravningar med både sittande och stående gäster tillåts, oavsett vaccinationsbevis. (Vilket är en skillnad mot allmänna sammankomster i allmänhet).
  • Utan vaccinationsbevis är maxantalet 50 sittande/stående personer. Eventuella sällskap måste delas upp på en maxstorlek om 8 personer. Det är krav på minst 1 meters avstånd mellan sällskapen. 
  • Med vaccinationsbevis är maxantalet 500 personer vid begravning. Eventuella sällskap måste delas upp på en maxstorlek om 8 personer. Det är krav på minst 1 meters avstånd mellan sällskapen. 
  • Lokalens storlek är alltid avgörande för hur många personer som samtidigt kan befinna sig i lokalen.
  • Vid minnesstunder gäller ett maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster. För restaurang gäller restaurangens regler.

De allmänna råden till vuxna ovaccinerade gäller sedan tidigare: Den som inte är vaccinerad bör hålla avstånd till andra. Man bör som ovaccinerad särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Ovaccinerade bör även undvika alla platser med trängsel i både offentlig och privat miljö.

Om du ska gå på begravning och/eller medverka vid en minnesstund kan du hitta aktuell information om begravningen samt minnesstunden på våra minnessidor.

Till våra minnessidor

Vad ska jag tänka på som gäst på begravning?

Ska du på begravning och vill veta mer om ceremonin? I menyn kan du hitta sidor med information samt råd och stöd.

gäst-på-begravning-compressor.png