Gå till sidans huvudinnehåll

Urnor

I Sverige är det vanligt med kremering. Det innebär att stoftet från den avlidna bränns och askan samlas i en urna. Ofta görs kremationen efter begravningsceremonin. Då ligger den avlidna i sin kista vid ceremonin. Ibland väljer de anhöriga att göra kremeringen före begravningen, och det är då urnan som är i centrum vid ceremonin.

Välj urna

Loading...

Att välja urna

När det gäller att välja urna finns inget rätt eller fel. Det handlar om tycke, pris och smak. Det kan också vara ett uttryck för den avlidnas önskemål.

Vi har ett stort urval av urnor i olika material och med olika dekorationer. Om ni önskar finns möjlighet till personliga dekorationer som målas eller trycks på urnan.

Anpassade urnor

I vårt urnsortiment finns det urnor som är märkta med ett grönt löv. Vi kallar dessa för Miljöurnor. De är framtagna utifrån en helhetssyn som inkluderar medvetna val av trä, textil, färg och lim. Läs mer om våra Miljöurnor här.

Urndekoration vid ceremoni med urna

Vid en ceremoni med urna är det vanligt att urnan smyckas med ett vackert blomsterarrangemang. Blommorna som används kan göra arrangemanget väldigt personligt och väcka fina minnen. Dekorationen kan placeras runt eller bredvid urnan. Det ger alla något vackert att titta på och skapar en varm känsla.

Läs mer om våra blomsterdekorationer.

En kista behövs alltid

Även vid en urnbegravning behövs en kista, eftersom den avlidna alltid ska ligga i en kista vid kremeringen. Det beror på arbetsmiljömässiga och etiska skäl.