Kontakta oss dygnet runt: 08 663 16 15
Kontakta oss dygnet runt

Vi hjälper er fortfarande med begravningen

Med omtanke om oss alla behöver vi hjälpas åt att minska smittspridningen av coronaviruset. Men även om coronaviruset fortsätter att sprida sig i samhället kan du fortfarande känna dig trygg med att vi hjälper dig att planera och genomföra begravningen. Självklart följer vi hela tiden Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar oss efter deras direktiv.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om coronaviruset (covid-19).

Du som planerar begravning

Vi håller öppet precis som vanligt men vi uppmuntrar i första hand till möte via video eller över telefon. För dig som redan har ett inbokat möte hos oss och vill boka om det, är du varmt välkommen att göra det helt kostnadsfritt.

Vi erbjuder fortfarande möten på vår begravningsbyrå för de som är friska, men vi gör inte några hembesök. Om mötet sker på vårt kontor begränsar vi antalet kunder vid varje enskilt kundbesök utifrån storleken på våra besöksrum.

Från 19 januari gäller följande restriktioner för begravningsceremonier (Observera att lokala avvikelser kan förekomma):

 • Begravningar med både sittande och stående gäster tillåts, oavsett vaccinationsbevis. (Vilket är en skillnad mot allmänna sammankomster i allmänhet).
 • Utan vaccinationsbevis är maxantalet 50 sittande/stående personer. Eventuella sällskap måste delas upp på en maxstorlek om 8 personer. Det är krav på minst 1 meters avstånd mellan sällskapen. 
 • Med vaccinationsbevis är maxantalet 500 personer vid begravning. Eventuella sällskap måste delas upp på en maxstorlek om 8 personer. Det är krav på minst 1 meters avstånd mellan sällskapen. 
 • Lokalens storlek är alltid avgörande för hur många personer som samtidigt kan befinna sig i lokalen.
 • Vid minnesstunder gäller ett maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster. För restaurang gäller restaurangens regler.

De allmänna råden till vuxna ovaccinerade gäller sedan tidigare: Den som inte är vaccinerad bör hålla avstånd till andra. Man bör som ovaccinerad särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Ovaccinerade bör även undvika alla platser med trängsel i både offentlig och privat miljö.

Vi hittar lösningar

Vi vill att alla som önskar ska få vara med vid det sista avskedet, men på grund av rådande situation finns det begränsningar som gör att alla inte kan det. Vi försöker därför se över andra alternativ och hitta lösningar för att alla ska få möjlighet till avsked.

Om du har ett datum inbokat för ceremoni och önskar flytta fram det ber vid dig att kontakta oss.

Minns tillsammans via minnessidan

Våra minnessidor är en digital samlingsplats där anhöriga och vänner kan minnas den som gått bort. Det kan kännas skönt att det finns en plats att minnas och sörja tillsammans, speciellt i dessa tider då man inte kan träffas fysiskt.

Till våra minnessidor

Se begravningsceremoni online

Vi genomför fortfarande begravningsceremonier men nuvarande rekommendationer gör att alla kanske inte kan närvara. Vi erbjuder därför möjligheten att direktsända ceremonin från de platser där det är tillåtet och möjligt. Alla som önskar kan då följa ceremonin online, i realtid, på den avlidnas minnessida. För att se om det är en möjlighet i ert fall behöver du kontakta oss.

Läs mer om direktsänd ceremoni

Ceremoni vid ett senare tillfälle

Vi uppmuntrar till att hålla begravningsceremonin så snart som möjligt för den närmaste familjen. Att planera begravningen nu gör att du slipper undra om och när begravningsceremoni ska kunna genomföras. Om du väljer att planera och betala begravningen nu kan även fakturan ställas ut till dödsboet och ingå i bouppteckningen.

Önskar du att ha en begravningsceremoni vid ett senare tillfälle behöver du välja kremation, sedan kan du ha en akt med urna längre fram. Kremationen behöver ske inom 30 dagar och sedan har du ett år på dig att genomföra ceremoni samt gravsättning. Om du önskar jordbegravning måste gravsättning ske inom en månad från dödsdatumet. Oavsett vilket val du gör går det alltid att hålla en minnesstund eller minnesceremoni längre fram, när fler kan närvara för att hedra den avlidna.

Börja planera

Ceremoni utomhus

Ibland kan det kännas enklare att hålla ceremonin, och även minnesstunden, utomhus. Både kyrkliga och borgerliga ceremonier kan hållas utomhus. En borgerlig begravningsceremoni ger stor frihet att utforma ceremonin efter egna önskemål och möjligheterna är nästintill oändliga.

Vårt bidrag till minskad smittspridning

 • Vi uppmuntrar alla till god handhygien genom att tvätta händerna ofta och noggrant.
 • Våra medarbetare undviker närkontakt med andra under möten såsom handhälsningar och fysisk beröring, detta med omtanke om oss alla.
 • Vi försöker alltid upprätthålla ett socialt avstånd på minst två meter för att minimera risken för droppsmitta.
 • Alla medarbetare som uppvisar minsta tecken på sjukdom arbetar hemifrån.

Hjälp oss att ta hand om varandra!

Hjälp oss att minska risken att smittas, både för dig själv och andra. Tänka på att:

 • Undvika sociala kontakter om du visar minsta tecken på symtom, även lindriga. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.
 • Ha en god handhygien och tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
 • Om du behöver nysa eller hosta, gör det i armvecket eller i en pappersnäsduk.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor i kollektivtrafiken, på arbetet eller andra platser där du är nära andra.