Kontakta oss dygnet runt: 0225-14110
Kontakta oss dygnet runt

Begravningsförsäkring

När ett liv tar slut uppstår det oundvikligen kostnader. En vanlig begravning i Sverige brukar kosta mellan 25 000 - 30 000 kronor, men det kan självklart se olika ut.

Kostnaden för begravningen dras normalt från dödsboet, men ibland finns det inte tillräckligt med pengar. Då kan de anhöriga vända sig till kommunen och söka ekonomiskt bistånd.

Den som vill vara säker på att det finns pengar sparade till en framtida begravning kan teckna en begravningsförsäkring. Den skapar trygghet både för den som går bort och dess anhöriga som slipper oroa sig över ekonomin mitt i sorgen. Försäkringen öronmärks och täcker kostnaderna för begravning, gravsten, bouppteckning och skötsel av graven upp till försäkringsbeloppet. Om det blir pengar över betalas det ut till dödsboet.

Varför ska jag teckna en begravningsförsäkring?

Det finns flera fördelar med att teckna en begravningsförsäkring:

  • Historiskt sett har en försäkring gett högre ränta jämfört med att placera pengarna på banken.
  • Du kan teckna försäkringen även i hög ålder.
  • Försäkringarna betalas alltid ut oberoende av din ålder och andra försäkringar.
  • Eventuellt överskott går oavkortat tillbaka till dödsboet, som alltid är förmånstagare.
  • Försäkringarna är inkomstskattefria vid utbetalning.
  • Du är garanterad en grundränta, för närvarande 1 %.

Vad kostar en begravningsförsäkring?

Försäkringsbeloppet ligger på mellan 20 000 och 40 000 kronor. Du kan välja mellan att betala försäkringen som en löpande premie, alltså månadsvis, eller som en engångspremie då en engångssumma betalas in. En löpande premie kan tecknas av alla som inte fyllt 67 år och kräver att du fyller i en hälsodeklaration. Betalas i stället hela försäkringsbeloppet som en engångspremie krävs ingen hälsodeklaration. Den försäkringen kan tecknas av alla som inte fyllt 82 år.

Om du vill teckna en begravningsförsäkring hänvisar vi dig till vår samarbetspartner Folksam. Skicka e-post med namn och telefonnummer till bestand-distans@folksam.se eller ring 08-772 85 30 så hjälper vi dig.