Kontakta oss dygnet runt: 0923-10201
Kontakta oss dygnet runt

Urnor

I Sverige är det vanligt med kremering. Det innebär att stoftet från den avlidna bränns och askan samlas i en urna.

Ofta görs kremationen efter begravningsceremonin. Då ligger den avlidna i sin kista vid ceremonin. Men ibland väljer de anhöriga att göra kremeringen före begravningen, och det är då urnan som är i centrum vid ceremonin. Därför väljs den med omsorg av de anhöriga.

Att välja urna

När det gäller att välja urna finns inget rätt eller fel. Det handlar om tycke, pris och smak. Det kan också vara ett uttryck för den avlidnas önskemål.

Vi har ett stort urval av urnor i olika material och med olika dekorationer. Om du önskar finns möjlighet till personliga dekorationer som trycks på urnan. Det finns idag också miljövänliga urnor. De har utvecklats utifrån en helhetssyn som inkluderar utsläpp vid tillverkningen, materialval, kemikalier och långsiktig miljöpåverkan.

Urndekoration

Vid en ceremoni med urna är det vanligt att de anhöriga smyckar urnan med urndekorationer i form av blomsterarrangemang. Urnan kan placeras i eller intill dekorationen.

En kista behövs alltid

Även vid en urnbegravning behövs en kista, eftersom den avlidna alltid ska ligga i en kista vid kremeringen. Det säger begravningslagen och beror på arbetsmiljömässiga och etiska skäl.

Här hittar du ett urval av vårt urnsortiment