Kontakta oss dygnet runt: 0923-10201
Kontakta oss dygnet runt

Gravstenar

Varje människa är unik och när någon går bort finns det många sätt att minnas en person på. Ett sätt är genom en gravvård, det vill säga en gravsten eller ett minnesmärke på gravplatsen. Hit kan släkt och vänner sedan gå för att minnas. För många blir det en väldigt viktig plats.

Ibland har den som lämnat oss haft egna önskemål om hur gravstenen ska se ut, andra gånger är det upp till er efterlevande att välja. Om ni är osäkra på hur ni vill att gravplatsen ska utformas behöver ni inte fatta några snabba beslut. Låt det ta tid. En grav kan när som helst förses med en gravsten eller ett minnesmärke, det behöver inte ske på en gång.

Börja utforma gravstenen

Vi har en digital tjänst där ni kan se vårt utbud av gravstenar och inspireras av de valmöjligheter som finns. I tjänsten kan ni se olika modeller, stensorter, bearbetningar, dekorer och tillbehör. Det finns även möjlighet att skapa en skiss på hur ni önskar att stenen ska se ut. Skissen kan sedan användas som underlag i vårt möte.

Det är helt kostnadsfritt att använda tjänsten och för bästa upplevelse rekommenderar vi att använda den via dator.

Utforma gravsten

En gravsten kan utformas på olika sätt

Många väljer en enkel sten där namn och födelse- och dödsdatum ristas in. Andra vill utforma en mer personlig gravsten. I dag finns det stora möjligheter att göra det. Efter namnet kan ni till exempel välja att skriva något som berättar för omvärlden vem personen var. En illustration eller namnteckning är andra exempel på hur gravstenen kan göras mer personlig.

Om ni vill kan ni även välja att bygga in en gravlykta i stenen. Då finns det alltid en vacker lykta på plats, oavsett om den innehåller ett ljus eller inte. Hos vissa av våra stenleverantörer finns också möjlighet att lasergravera in foton på stenar av granit.

Gravstenar till bra pris

Det finns många olika stensorter i olika prisklasser att välja mellan. Oavsett kan vi garantera att ni får en gravsten till ett bra pris. De flesta gravstenar är tillverkade av särskilt utvalda stensorter för att hålla under lång tid. Önskar ni en gravvård i ett annat material än sten går det också bra. En del väljer exempelvis ett minnesmärke i trä, metall, stenkomposit, smide eller glas.

Blommor och dekoration vid gravplatsen

Det är vanligt att plantera blommor vid gravplatsen. Dels skapar det en vacker miljö, men det är även ett fint sätt att hedra den avlidna. Kanske hade den avlidna en favoritblomma som skulle passa vid gravplatsen?

Vilka blommor som passar bäst att plantera beror både på säsong och växtzon. Exempelvis så tål både pensé, murgröna och påskliljor lite frost och passar därför bra att plantera på våren. På sommaren fungerar pelargoner utmärkt i ett soligt läge, eller sammetstagetes om det är lite skuggigare. Er blomsterhandlare kan ge er råd och tips på vad som passar på gravplatsen i er växtzon.