Kontakta oss dygnet runt: 042-21 05 96
Kontakta oss dygnet runt

Var sitter man i kyrkan?

Det vanligaste är att familj och släkt sitter på ena sidan i kyrkan och vänner och bekanta på den andra. Men även andra placeringsformer förekommer beroende på antalet gäster och deras relation till den som har gått bort.

Ibland finns det speciella traditioner för just den kyrka eller trossamfund begravningen ska hållas i. Enligt vissa traditioner sitter män på ena sidan och kvinnor på den andra. Oavsett var begravningen hålls får du gärna fråga oss om råd för att förstå hur placeringen fungerar.

Om de anhöriga har en egen sida i kyrkan, sitter de oftast till höger, sett bakifrån. Men olika kyrkor har olika traditioner och i vissa kyrkor sitter de till vänster. Gemensamt för alla begravningar är dock att de närmast anhöriga alltid sitter längst fram i kyrkan. Efter dem följer släktleden raderna bakåt.

Självklart behöver ni inte alltid följa traditionerna. Som efterlevande har ni stor möjlighet att påverka hur placeringen ska vara. Ibland kan till exempel en nära vän räknas som mer anhörig än en avlägsen släkting. Gör det som känns bäst för er, och försök att tänka på hur den som gått bort hade velat ha det.

Vi kan tala om för gästerna var de ska sitta i kyrkan under begravningen

Ibland har de anhöriga valt att reservera platser i kyrkan för familjen men även för gästerna. Ibland kan det också finnas en ceremonivärd på plats i kyrkan innan ceremonin för att ta emot er och övriga gäster och dela ut eventuella begravningsprogram. Om du är osäker på var du ska sitta kan du alltid fråga oss så visar vi dig till rätt plats.

Tänk på att alltid komma i god tid innan begravningsceremonin. För att alla ska hinna sätta sig till rätta och kanske också få tillfälle att hälsa på anhöriga, brukar det vara bra att komma cirka 20 minuter innan ceremonin börjar.

Ceremoni i kyrka